Една бърза разходка до най-източната точка на България – нос Шабла

Напоследък нощната фотография взе да ме влече все повече, затова и почнах да се чудя къде наоколо може да се получи някой интересен кадър. В крайна сметка навих един приятел и тръгнахме към Шабла с приоритет – Тюленово.

Фарът на шабла. Освен, че е най-старият фар по българското черноморие, той е и най-високият – 32 метра над околния терен. Официално е открит през юли 1857 г., а през 1856 г. е бил само възстановен. Строежът му се отнася към втората половина на ХVІІІ век или най-късно в първите години на ХІХ век.


В непосредствена близост до фара се намира и тази естакада. Строена е през 60-те години с идеята от върха й да се добива нефт и евентуално да служи за претоварване на нефта на кораби. Поради това, че не се поддържа, състоянието й е много лошо и достъпът до нея – затворен.


Нямаше как да не спрем при вида на тези тетраедри във водата.

От тук вече наистина можете да придобиете представа за състоянието на естакадата. Въпреки това ми се иска някой ден да се разходя по нея.


Пристигнахме на плануваното място, изчакахме още малко, за да се стъмни достатъчно и започнахме с аранжирането на изкуственото осветление и тестовите кадри. Както се вижда, времето беше перфектно – имаше облачета за пейзажите преди свечеряване и чисто небе за нощните кадри. Първият тестов кадър – f2.8, ISO400, 30 sec.


Малко след това пуснах един на f6.3, ISO100 и 960 секунди, но не останах очарован от резултата – предния план беше твърде осветен, а небето тъмнееше.


След драстично намаляване броя и интензитета на осветителните тела (колко гордо звучи за някакви си обикновени челници) щракнах и един вертикален кадър.


Като за първи опит с нощните снимки с изкуствено осветление не съм особено доволен, но пък научихме важни неща, които ще влязат в употреба някой друг път.

Advertisements

3 Responses to “Една бърза разходка до най-източната точка на България – нос Шабла”


  1. 1 Krasimir Petrov 27/06/2010 at 17:04

    Ех, Шабла! Като малък толкова пъти съм бил на море там, макар че не съм ходил от 1990г…

    Изпитвам винаги едно особено чувство при вида на снимки от това място… носталгия и желание отново да се върна!

    Между другото тогава кея си беше наред и редовно ходехме да ловим риба от него. Друг ярък спомен е рибарското селище находящо се в непосредствена близост до него. през 80-те беше диво с бунгала навсякъде и туристи от бившия соц. блок. Търгувахме с тях различни неща абе неповторима атмосфера беше!!!

  2. 2 Yaroslav Stanev 14/07/2011 at 11:30

    Това е Тюленово (http://tyulenovo.info) на нощната снимка


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Categories


%d bloggers like this: