Първи стъпки в истинската макрофотография

И така, най-напред да уточня какво имам предвид – доста разпространено е схващането, че всяка снимка на сравнително малък обект е “макро”. По дефиниция обаче макрофотографията започва от мащаб 1:1 и стига до около 20:1, от където продължава микрофотографията, за чиито цели се използват микроскопи. Всичко, намиращо се между нормалните мащаби (едър план) и 1:1, е просто “close up”, а не макро.

След като видях на какво е способна комбинацията от двата макро пръстена (36 + 20 mm) и EF 50/1.8 II в изимитираното ми студио нямах търпение да тествам системата и в полеви условия. Резултатите обаче далеч не бяха толкова добри, колкото ми се искаше, заради огромните загуби на светлина от макро пръстените. Оказва се, че естествената светлина е недостатъчна, защото дори при слънчево време бе необохдимо да вдгина светлочувствителността до ISO 800, за да имам скорост на затвора 1/160 при бленда f/8. Резултатът не бе особено впечатляващ в техническо отношение.

От друга страна знаех, че доста хора използват светкавици, когато снимат отвъд заветното 1:1, но тъй като нямам външна светкавица, реших да си направя дифузор за вградената такава на фотоапарата и да видя все пак какво би се получило с нея. Тъй като не възлагах големи надежди, дори не се постарах да го облепя с алуминиево фолио отвътре, но резултатът въпреки това е впечатляващ, още повече като за нещо, което всеки може да си направи за 20 минути от подръчни материали.

Въпреки загубите на светлина от макро пръстените и затворената на f/8 бленда, с това приспособление е възможно снимането на ISO 100 и скорост 1/250 без никакви проблеми. Не се налага да мислите постоянно за скоростта на затвора, нито за високото ISO, водещо до високи нива на цветен шум, а също така и моушън блър в кадъра, предизвикан от сравнително ниските скорости. Просто намирате обекта си в кадър, фокусирате, движейки апарата по оста на обектива, и дебнете момента.

Advertisements

8 Responses to “Първи стъпки в истинската макрофотография”


 1. 1 Христо Джендов 06/04/2011 at 18:27

  Супер се е получило.
  Това е единствения жанр във фотографията можеби, в който никога не съм се впускал да чета и да видя как стават нещата. Но от тези снимки маааалко ме замисли :) просто ей така за опит. Ама във фотографията всеки опит е пари, а те много опити станаха :D

  • 2 Borislav Kostov 07/04/2011 at 09:30

   Е, макро пръстените, както и обръщащите за обектив, не са чак толкова скъпи, а с такива и една 50-тка доста “опити” могат да се направят :)

 2. 3 Sedrie 06/04/2011 at 22:17

  Калинката мн мила, кефи :)
  Ама другите малко много ми идват:)
  Ама давай де, щом те кефи, няма лошо :)

 3. 5 Михаил Михайлов 07/04/2011 at 01:42

  Макро не е стил във фотографията,а вид оптика и техника на заснемане ;)Иначе,готина статия ! :)

 4. 7 cenestelle 08/04/2011 at 15:13

  не само го прочетох, но и преброих правописните грешки. спокойно, не са много :))


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Categories


%d bloggers like this: