Любимите ми кадри от изминалата година

Най-напред да Ви пожелая честита нова 2012 година, много щастие, усмивки и весели мигове и през новата година!

Почти неусетно мина и тази година в снимки. Смятам, че успях да изпълня миналогодишната си закана да наснимам доста макро, което навярно сте забелязали. Поради една или друга причина пейзажите останаха на заден план, но се надявам през новата година да успея да компенсирам. Какво се промени в блога – добавих галерия с най-добрите си кадри от съответните жанрове, както и малко статии, които се надявам да бъдат полезни на начинаещите в макрото, а и не само. Равносметката за годината в цифри изглежда така – 48 блог поста, съдържащи 490 кадъра. Затворът на фотоапарата отнесе близо 10400 сработвания, а моторетката видя едва 4248 км, единствено по пътищата на родината. Пътешествията не бяха много, което е и причината за малкото пейзажни снимки, но за сметка на това посетихме повече мото сбирки, отколкото посещаваме по принцип годишно.

И така, в хронологичен ред:

Първото ми DD (daily deviation) в DeviantArt. Нямаше как да не се зарадвам, когато разбрах. А какво гонене на пчелички падна, само и само, за да докарам няколко кадъра на фокус… : )

Нощна Варна. Отидохме на това място, за да снимаме фойерверки, но те бяха толкова скромни, че снимките не си струваха показването. За сметка на това останах много доволен от този кадър.

Тази година най-накрая сбъднах една своя отдавнашна мечта – сдобих се с истински макро обектив, а именно Sigma 105/2.8 EX Macro. Колко претенциозни могат да бъдат някои от фото моделите, застанали пред него, можете да прочетете тук.

Това е и другият ми любим кадър на водно конче. Отново имаше доста емоции по време на заснемането на тази сесия, но това е част от предизвикателството.

Второто ми DD. Сюжетът не е много приятен – бедната гадинка е била нападната от два червени акара, но понякога животът е и такъв. Останалите снимки можете да видите тук.

Портрети също не съм снимал много през годината, но пък съм доволен и от малкото заснети. Останалите два кадъра от серията можете да видите тук, а другата по-интересна портретна сесия е тази.

Понякога човек не забелязва красивите неща около себе си, вперил взор в далечината. Въпреки, че това място се намира на по-малко от 30 километра от Варна, така и не бях идвал тук до преди тази година. Останалите снимки от същата вечер са тук.

Близо месец по-късно, на същото място, е заснет и този кадър – вероятно любимият ми пейзаж от тази година. За по-любознателните – експонацията е 120 секунди.

Тази снимка пък е направена 8 минути след предишната, но е достатъчно по-различна, за да си заслужава показването. Третият кадър от вечерта (първи по ред на заснемане) е този.

От доста време се надявах да намеря богомолка и ето, че и това ми се случи, дори няколко пъти. Оказаха се много фотогенични и суетни животинки. Това са и едни от първите ми макро снимки с външна светкавица (и дифузор за нея, разбира се). Не предполагах, че тя има толкова много предимства спрямо вградената светкавица. Останалите снимки на богомолката са тук.

Който е следил блога, знае колко много скачащи паяци наснимах тази година. Поради размерите си те са трудни за фокусиране, затова пък сполучливите, поне по отношение на фокуса, кадри носят голямо удовлетворение.

Ето го и любимият ми макро кадър за тази година. Надявам се през Новата да имам възможността да направя още по-интересни снимки на тези малки причудливи симпатяги.

Advertisements

4 Responses to “Любимите ми кадри от изминалата година”


  1. 1 Аlmanah 03/01/2012 at 09:30

    Пожелавам ти тази година да навъртиш повече километри, от което на затворя свят да му се завие, а ти да не насмогваш на постовете в блога с хубави и на фокус снимки :)))

  2. 3 Павел Пронин 03/01/2012 at 09:45

    Интересна фото-година ;) Пожелавам ти повече да пътуваш през тази )


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Categories


%d bloggers like this: