» In english

Макро пръстените представляват елементи, които се монтират между камерата и обектива. Те не съдържат оптични елементи и функцията им се състои единствено в това да раздалечават обектива от камерата. По този начин позволяват фокусирането на по-близки разстояния (т.е. работното разстояние намалява), което води до по-голямо увеличение.

Максималното увеличение, получено от използването на макро пръстени, може да бъде пресметнато по следната формула:

където:
ML – максимално увеличение на обектива
Еxt – дължина на добавените пръстени [mm]
F – фокусно разстояние на обектива [mm]

* Когато обективът е фокусиран на безкрайност, ML=0

От формулата се вижда, че колкото повече пръстени използваме и колкото по-малко е фокусното разстояние на обектива, толкова по-голямо ще е увеличението.

Трябва да се има предвид, че доста обективи фокусират на по-близки разстояния чрез незначително намаляване на фокусното разстояние. При някои макро обективи това е силно изразено. От една страна, това може да се приеме за предимство, ако целим по-голямо увеличение, а от друга страна е недостатък, поради по-големия зрителен ъгъл, който се получава. При Sigma 105/2.8 EX Macro, например, при максимално увеличение фокусното разстояние става приблизително  65 mm. Това е и причината с този обектив и едва 56 mm макро пръстени да се постига увеличение 1.85x.

Макро пръстените биват два типа – със и без електрически контакти, предаващи комуникацията между тялото и обектива. Липсата на тази комуникация ви лишава от автоматичния фокус, записването на EXIF данните, отнасящи се до обектива, и управлението на блендата. При това положение се налага или да снимате само на най-отворената бленда, или предварително да настроите блендата и да използвате системата така през цялото време. Ако обективът ви има пръстен за настройка на блендата, това е изключително лесно, но ако няма, ще се наложи да монтирате обектива на камерата, да притворите блендата до желаната стойност и да демонтирате обектива, държейки DOF Preview бутона натиснат. Когато блендата е постоянно притворена, визьорът ви ще е доста по-тъмен, което допълнително затруднява фокусирането. Във всички случаи ви препоръчвам да се спрете на макро пръстени с електрически контакти. Цената им е по-висока, но са многократно по-лесни и приятни за използване.

Основното предимство на макро пръстените е сравнително ниската им цена. Използвайки ги в комбинация с някой от наличните си обективи можете лесно да започнете да снимате макро. От друга страна, ако вече имате макро обектив, те биха ви били много полезни за получаване на още по-голямо увеличение. Смята се, че макро пръстените не влошават качеството на изображението, тъй като не съдържат оптични елементи. Това, разбира се, не е точно така, тъй като използвайки ги, ‘гледаме’ през по-малка част от зрителния ъгъл на обектива. При по-голяма сумарна дължина на пръстените това със сигурност би оказало влияние.

Недостатък на макро пръстените е загубата на светлина при употребата им. С обектив с фокусно разстояние 50 mm и пръстен 12 mm се губи около стоп и половина светлина, с 20 mm – два, а с 36 mm – три стопа. Това не бива да ви притеснява, но по-неприятно е това, че, използвайки ги, губим фокуса на безкрайност, а и работният ни диапазон става много малък. Ако например използваме стандартен обектив с фокусно разстояние 50 mm и пръстен с дължина 20 mm, ще можем да снимаме в диапазона увеличения от 0.4х до 0.55х. Ако искаме да постигнем по-голямо или по-малко увеличение, ще трябва да сменим пръстена или да добавим друг. Това не само отнема време и може да е причина да изпуснем добър кадър, но е и предпоставка за попадане на прах във вътрешността на камерата.

Трябва да се има предвид, че при използването на макро пръстени тежестта на обективa се измества по-напред, което допълнително натоварва байонета на камерата. Препоръчително е да внимавате как държите фотоапарата и да не оставяте цялото тегло на оптичната система да се поема от байонета на камерата.

Производителите на камери предлагат и макро пръстени за системите си, но те обикновено са твърде скъпи. Тъй като пръстените не съдържат оптични елементи, основното изискване към тях е да имат стабилна конструкция. Фирмите Kenko и Soligor предлагат комплекти от по три пръстена (12, 20 и 36 mm), които напълно отговарят на това изискване.

За мен лично това е първото нещо, което бих използвал, за да постигна по-голямо увеличение с някой от наличните си обективи.

« Назад

Advertisements

Categories


%d bloggers like this: