» In english

Всичко, казано за макро пръстените, важи и за макро меховете. Те работят на същия принцип, но при тях можете лесно и много прецизно да променяте отдалечаването на обектива от камерата, съответно увеличението на системата.

Увеличението с макро мех се смята както при макро пръстените:

където:
ML – максимално увеличение на обектива
Еxt – отдалечаване на обектива от камерата [mm]
F – фокусно разстояние на обектива [mm]

* Когато обективът е фокусиран на безкрайност, ML=0

Другото предимството на макро меховете пред макро пръстентие е, че при по-скъпите модели съществува възможността не само за отдалечаване, но и за завъртане на обектива спрямо камерата. Това позволява равнината, в която обектите са рязко изобразени, да не е успоредна на сензора на фотоапарата. По този начин можете да уползотворите дълбочината на рязкост по-добре, разполагайки я така, че по-голяма част от модела ви да лежи в нея. Този метод обаче рядко намира приложение. Вместо това се използва техниката focus stacking, чрез която се увеличава дълбочината на рязкост в кадъра.

Mехове не запазват електрическата комуникацията между тялото и обектива, с изключение на някои много скъпи модели. Поради тази причина ще ви е по-лесно да ги използвате с обективи с пръстен за управление на блендата. В противен случай можете и сами да си направите устройство, чрез което да запазите комуникацията, жертвайки два макро пръстена с ел. контакти, които да свържете с кабел.

« Назад

Advertisements

Categories


%d bloggers like this: