» In english

Цифровите огледално-рефлексни фотоапарати са най-добрият избор за макрофотография поради редица причини. Най-голямото им предимство пред компактните фотоапарати е сменяемата оптика и оптичният визьор. На какъв точно модел фотоапарат ще се спрете въщност не е от особено значение, тъй като ще използвате само най-базовите му функции. Най-напред трябва да решите дали предпочитате пълноформатна камера или такава с намален размер на сензора (кроп). От една страна, по-малкият размер на сензора при снимане на макро е плюс, защото при едно и също увеличение на оптичната система по-малък обект ще запълва целия ви кадър. По друг начин погледнато, ако снимате един кадър така, че да изглежда по един и същи начин (това означава да е сниман с различно увеличение при двете системи), с кроп камерата ще трябва да се отдалечите повече от модела си, откъдето получавате и допълнителна дълбочина на рязкост. От друга страна, доста макро фотографи все пак предпочитат пълноформатни камери.

По отношение на конструкцията на камерата – магнезиевият корпус на по-скъпите модели определено е предимство, особено ако възнамерявате да използвате макро пръстени, телеконвертор и други аксесоари, които отдалечават обектива ви от фотоапарата и натоварват допълнително байонета на камерата с теглото си. Тези модели обаче са с по-големи размери и тегло, което трябва да имате предвид. Все пак камерата трябва да ви бъде удобна и от чисто ергономична гледна точка.

Максималната резолюция не е от особено значение, но разбира се винаги е по-добре да е по-висока. Така ще имате по-големи възможности за кроп при обработката, а и ще можете да печатате снимки в по-големи размери.

Режимът “live view” може да ви бъде полезeн, особено ако камерата е с чупещ се дисплей, но това зависи по-скоро от начина ви на работа. Много хора биха сметнали за по-голямо предимство на една камера спрямо друга по-големия и светъл визьор.

Ако възнамерявате да използвате външна светкавица, която да задействате посредством PC Sync порта, тялото ви трябва да има такъв. Алтернативният вариант е чрез TTL кабел, който е по-скъп, но би предавал и TTL комуникацията между тялото и светкавицата, ако снимате в автоматичен режим на светкавицата.

Авто фокусната система няма никакво значение, тъй като не бихте разчитали на автоматичен фокус когато снимате макро. Скоростта на снимане в серия също не е от значение.

« Назад

Advertisements

Categories


%d bloggers like this: