» In english

В днешно време съществува схващането, че всяка снимка на малък обект е “макрофотография”. Всъщност, това не е точно така. Основната разлика между макрото и едрия план е в количеството микродетайл, който, естествено, се постига при снимане с по-голямо увеличение. В коя категория попада дадена снимка не е от особено значение, стига тя да успява да грабне вниманието на зрителя, но въпреки това е хубаво да наричаме нещата с истинските им имена.

Прието е снимките на малки обекти да се класифицират в три категории, според увеличението, при което са заснети:
– едър план – увеличения от 0.1х до 1х;
– макро – от 1х до 20х;
– микро – над 20х.

 Едрият план е най-лесен за заснемане – не се изисква особена фото техника, светлината е достатъчно, работното разстояние също не е проблем. Дълбочината на рязкост е предостатъчна, така че фокусирането е сравнително лесно. В този диапазон най-често попада и продуктовата фотография.

 При снимането на същинско макро нещата започват да се усложняват. Изискванията към техниката стават по-големи и за постигане на максимално качество на изображението е необходим макро обектив. Разбира се има и доста други, по-евтини,  начини за постигане на подобни увеличения, но те са компромисни в едно или друго отношение. При увеличения, по-големи от 1х, светлината започва осезаемо да намалява и в много случаи се налага използването на допълнително осветление и/или статив. Работното разстояние също започва да намалява, дълбочината на рязкост вече е по-малко от 1 милиметър. Намирането на обекта във визьора започва да става по-трудно, както и самото фокусиране и снимане.

 За целите на микрофотографията, логично, се използват микроскопи. Снимането се осъществява в контролирана среда, което го прави удивително лесно. За постигане на максимално качество на изображението е желателно то да се формира само от оптичната система на микроскопа. Цифровите огледално-рефлексни фотоапарати са най-удобни за работа с микроскоп поради всички предимства, които имат спрямо фотоапаратите с несменяема оптика. Този тип фотография се използва най-често за изследователски цели, съответно кадрите рядко имат художествена стойност.

« Назад

Advertisements

Categories


%d bloggers like this: