» In english

Това e пръстен, чрез който можете да монтирате обектив наобратно към камерата. За тази цел той има външна резба (съответстваща на резбата за филтър на обектива) от едата страна и байонет за конкретната камера от другата.

Увеличението на тази система не може да се сметне лесно с формула, затова най-лесно е да се измери. Ориентировъчно обръщайки обектив с фокусно разстояние 50 mm получаваме увеличение около 0.8x, а с 28 mm – около 3х.

Разбира се, можете да прибавите и макро пръстени към системата. Тогава увеличението би било:

където:
ML – увеличение на обектива без пръстени
Еxt – дължина на добавените пръстени [mm]
F – фокусно разстояние на обектива [mm]

Основният недостатък на този метод е малкото работно разстояние заради използването на обективи със сравнително малко фокусно разстояние. Друг недостатък е загубата на комуникация между камерата и обектива. Фирмата Novoflex предлага устройство, чрез което бихте запазили комуникацията, но цената му обезсмисля до голяма степен цялото начинание.

При снимане сред природата е добре да предпазите задната (вече предна) част на обектива по някакъв начин, за да не нараните лещата и електрическите му контакти, както и за да не попадне прах във вътрешността му. За тази цел можете да използвате капачка за обектив с отвор в средата.

« Назад

Advertisements

Categories


%d bloggers like this: