» In english

Като оставим настрана камерата, обективите, всички аксесоари, които използвате за постигане на желаното увеличение и допълнителното осветление, има още куп неща, които могат да ви бъдат много полезни, когато снимате макро сред природата. Ето най-полезните от тях:

Дрехи с дълъг ръкав – понеже редовно се налага да клякам и лягам по земята, за да се доближа достатъчно до моделите си и да заемете максимално стабилна поза за снимане.

Ръкавици с рязани пръсти – дори при топло време предпочитам да съм с тях, защото така не усещам всички тревички, до които се опирам, докато гледам през визьора на камерата.

Наколенки – за да предпазя дрехите си от росата рано сутрин.

Ножичка и пинсети – за случаите, в които някоя тревичка ви се изпречва между обектива и модела и искате да я остраните без да я скубете, тъй като всяко трепване на растителността и излишно движение може да изплашите модела ви.

Хек – или казано подруг начин – торбичка, пълна с боб, леща или каквото и да било друго. Удобно е, когато камерата ви е почти на земята, но все пак тежи и е по-удобно да я поставите да легне върху нещо, вместо да я подпирате с ръка.

Диспенсър за вода – за художествени цели : )

Статив, макро шейна и дистанционен спусък – незаменими, ако възнамерявате да правите кадри за focus stacking или просто да снимате, разчитайки само на естествената светлина.

» Обратно към статиите

Advertisements

Categories


%d bloggers like this: