Целта на упражнението е пределно ясна – по-добри спирачки. Не толкова заради динамично каране, колкото заради това, че редовно пътувам с повечко багаж или пасажер. Да не говорим, че задната спирачка е барабанна, което във функционален аспект смятам за сериозен недостатък.

Първата стъпка бе смяната на оригиналния 24 годишен спирачен маркуч с тефлонов такъв със стоманена оплетка. И тъй като износването на спирачния диск наложи И неговата смяна, използването на накладки с други размери и форма не представлява никакъв проблем.

Оригиналният спирачен апарат е плаващ, двубутален. Honda използват тази конструкция за всички модели VT 1100 от 1987 до 2007, както и при пълната гама VTX 1300 и неговият наследник – VT 1300 Fury. Основният недостатък, освен че апаратът плава, е намалената му коравина, продиктувана от технологията му за производство. По друг начин казано – той се отваря (“диша”) повече при упражняване на спирачно усилие, спрямо фиксираните спирачни апарати с насрещно движещи се бутала.

След обстойно четене и разглеждане се спрях на този Nissin от Honda CBR 900 RR, който намерих на добра цена.

Същият модел, но в други цветове, се използва и при CBR 929 RR (2000-2001), CBR 954 RR (2002-2003) и други.

Както се вижда, апаратът е аксиален, така че адапторната планка, нужна за монтажа му, ще бъде по-лесна за изработка. Корпусът му е двуделен, но това пък го прави по-лесен за обслужване, а и винаги е по-добре да се предпочете добре проектиран двуделен апарат пред лошо проектиран монолитен такъв.

Основните му предимства са, че е фиксиран и буталата му са с по-големи диаметри. Горните две бутала дори са малко по-големи от долните с цел постигне на по-равномерно притискане на накладките към диска. Те пък от своя страна са с малко по-различна форма и размери:

Както се вижда, ефективният радиус в новия случай е малко по-малък, но пък площта на триене е по-голяма.

В хидравлично отношение преминаването към апарат с по-големи бутала в случая също има положителен ефект.

Основното свойство на хидравличната системата е нейното предавателно отношение, което пък зависи единствено от отношението между площта на сечението на цилиндъра на помпата (уплътнението е към буталото и се движи с него) и сумарната площ на буталата (от едната страна, при фиксирани апарати) на спирачния апарат (движат се само буталата, уплътненията са статични).

В моя случай отношението между силата на притискане, генерирана в апарата, и силата на натискане на буталото в спирачната помпа (F2/F1) е 8.9092.

Това означава, че ако приложа сила 1 N на буталото на помпата, то силата, притискаща накладките към диска, би била 8.9092 N. Това, разбира се, е за сметка на хода на буталото в помпата, спрямо ходовете на буталата в апарата, а именно отношението s2/s1.

В конкретния случай то е 0.1122, което означава, че ако натисна и преместя буталото на помпата на 1 cm, то буталата на апарата ще се преместят с 0.1122 cm.

Когато монтирам новия спирачен апарат, отношението F2/F1 се променя на 13.3324. При CBR 900 RR, от който е взет апарата, то е било 17.0922, така че все още съм в рамките на напълно разумното, дори съм по-близо до рейсинг платформата на CBR 1000 RR. При това положение замяна на спирачната помпа е напълно ненужна.

При малко предавателно отношение (F2/F1) (под 7) ходът на спирачния лост е малък и лостът се усеща твърд, но не можете да постигнете твърде голямо спирачно усилие. В другия случай пък, при голямо предавателно отношение (над 17) с малка прилагана сила, но голям ход на лоста постигате огромно спирачно усилие. Тогава обаче нямате усещането за добро спиране, тъй като вие съдите за него по това колко твърд е лоста, а не колко добре всъщност спира мотоциклета. Както се вижда и от горната таблица, златната среда е около 13, при което имате както добро спиране, така и адекватно усещане за това.

Първата работа, след като си набавих апарата, бе да го разглобя и ревизирам напълно.

За да уточня дизайна и размерите на необходимата адапторна планка, използвах един от наличните си 3D модели на предница, който трябваше набързо да преправя. Модел на апарата намерих в Grabcad, благодарение на Rick Denoon. След като преработих и двата модела, за да ги доближа максимално до реалността, пристъпих към дизайна на самата планка. След няколко часа експерименти стигнах до това:

Материалът, който реших да използвам, е алуминий 6082 T6.

Последваха няколко бързи анализа по метода на крайните елементи, за да се уверя, че детайлът би вършил работата си. Максимални еквивалентни напрежения при сумарна маса на мотоциклета с ездач и пасажер/багаж – 450 kg, цялата пренесена на предното колело (блокирано предно колело):

Максимална деформация при същото натоварване:

Следващият етап бе изработката:

Пробен монтаж за проверка разположението на новия апарат спрямо спирачния диск:

След няколко часа полиране детайлът вече изглеждаше така:

Окончателен монтаж:

В крайна сметка новият апарат, окомплектован със стойката си, тежи 1370 грама – с 250 повече от оригиналния такъв. Смятам разликата за пренебрежимо малка на фона на всички позитиви от него, а и предвид, че само стойката тежи 340 грама.

Както се и очакваше, разликата в спирането и усещането спрямо преди е доста осезаема. Това, разбира се, се дължи не само на новия апарат, но и на маркуча с метална оплетка. Затова и не мога да направя адекватно сравнение между усещане с всеки от двата апарата, но факт е, че новото поведение на мотоциклета при спиране ми допада много повече.

8 Responses to “Замяна на предния спирачен апарат на Honda VT 1100 C Shadow с такъв от CBR 900 RR ‘99”


  1. 1 Sedrie 04/04/2018 at 12:59

    Тази секция, изглежда, ще ми е любимата!

  2. 3 Piotr 01/12/2020 at 22:40

    Hi. Good job:-) Can You help me to locate this adapter? Or send me the files? I try to find on https://grabcad.com/library but unsuccessfully. Thanks a lot.

    • 4 Borislav Kostov 02/12/2020 at 10:42

      It’s simply not there, since I’m not giving it away for free. On the other side you see how it looks, so you just have to take some measurements and model it :)

  3. 5 Атанас Викторов 21/07/2021 at 14:52

    Привет,
    впечатлен съм от инженрния подход. Поздравления!
    Въпросът ми е, имате ли възможност и желание да повторите операцията?
    Шастлив притежател съм на Хонда Трансалп с един спирачен диск и срещам същите проблеми. В сервизът, който поддържа машината твърдят, че размерите и апаратите са еднакви с тези на Вашия мотор. И разбира се, колко би струвало това удоволствие.

    Поздрави,
    Атанас Викторов

    • 6 Borislav Kostov 26/07/2021 at 09:34

      Здравейте. Предпочитам да не се намесвам в чужди спирачни системи. А защо не помислите за варианта за смяна на предницата с такава от ТА, която е с два диска?

      • 7 Атанас Викторов 26/07/2021 at 10:01

        Привет, благодаря за отговора, боях се, че ще е подобен, но уважавам такава проява на отговорност 😊.
        Смяната на предницата е план “Б”. Наско, който поддържа мотора ми, беше виждал или чувал за подобна адапторна паланка и предложи да потърсим вариант да се сдобием с нещо такова.
        Лека седмица и още веднъж-благодаря!


Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.