» In english

Колко често се вглеждате отблизо в предметите от обкръжението си? В забързания ритъм на ежедневието рядко се взираме в малките неща, които ни заобикалят, а разгледаме ли ги отблизо, те често ни учудват. Когато например се разхождаме сред природата, навсякъде около нас кипи живот, за който обикновено не си даваме сметка. Без значение дали това е цикадата, която сменя кожата си, малкият скачащ паяк, търсещ нещо за хапване, или премръзналото водно конче, чакащо топлината на първите слънчеви лъчи, за да полети отново, те всички са там, но ние въобще не забелязваме присъствието им. Макрофотографията ни дава уникалната възможност да надникнем в техния необикновен и непознат за нас свят, изпълнен с причудливи детайли, в който дори гравитацията не е това, което сме свикнали да бъде. Чрез нея можем да станем свидетели на удивителните моменти от живота на най-малките ни съквартиранти на планетата или просто да разгледаме колко сложно устроени всъщност са те.

Тези материали са предназначени както за начинаещи, така и за напреднали фотографи. По много от засегнатите тук въпроси са написани цели книги. Целта на статиите не е да обхванат всички теми в най-фини детайли, което всъщност е невъзможно, а да представят основите.

Съдържание:
Предговор
I. Въведение
II. Основни понятия
III. Техника


Предговор
Както във всеки друг жанр на художествената фотография, така и в макрофотографията най-важни са светлината и композицията на кадъра. Колкото и интересен сам по себе си да е основният ни обект, ако не го заснемем добре, снимката ни би имала единствено документална стойност. За тази цел трябва да умеем да работим със светлината, за да постигаме търсения ефект, и да се стараем да композираме кадъра си така, че всичко да изглежда на мястото си. Фототехниката, която използваме, не е от особено значение. Всеки опитен фотограф знае това, но тъй като ни е необходим някакъв абсолютен минимум, за да започнем да снимаме, ще разгледаме най-напред нея.


I. Въведение
И така, какво всъщност наричаме макрофотография? Къде започва тя и докъде стига? Преди да отговорим на тези въпроси, трябва да сме наясно със значенията на термините “увеличение” и “мащаб”.

» Увеличение и мащаб
» Макрофотография и едър план


II. Основни понятия
Макрофотографията обикновено изисква натрупването на доста практически опит, за да направим сравнително добри кадри. Това се дължи най-вече на твърде плитката дълбочина на рязкост и използването на относително големи фокусни разстояния. Именно затова е добре първо да сме наясно с теорията зад всичко това.

» Фокусно разстояние, предметно разстояние, работно разстояние
» Дълбочина на рязкост и дифракция


III. Техника
В тази глава ще разгледаме основното оборудване, което ни е необходимо, за да започнем да снимаме, а именно камера и оптична система.

» Избор на огледално-рефлексен фотоапарат

Най-важната част от оборудването ни, като изключим допълнителното осветление, е оптичната система. По принцип най-добрият избор е макро обективът.

» Макро обективи – класификация, съвети при избор

Също така съществуват аксесоари, позволяващи постигането на по-голямо увеличение, използвайки стандартен обектив, който вече имаме. Основното им предимство пред макро обективите са сравнително ниските им цени, но трябва да се има предвид, че те често представляват компромис с удобството по време на снимане и качеството на изображението. Възможните варианти включват:

» Макро пръстени
» Макро мех
» Макро лещa
» Kуплиращ пръстен
» Обръщащ пръстен
» Телеконвертор

Тези аксесоари също така могат да бъдат комбинирани с макро обектив за получаване на допълнително  увеличение.

Техниката, засягаща получаването на допълнителна светлина, ще бъде разгледана в следващата глава.

« Назад към статиите